ISTORIC

ISTORIA JANDARMERIEI BIHOR

Deşi Jandarmeria a fost înfiinţată la 3 aprilie 1850, în Transilvania putem vorbi de structuri de jandarmi abia după Marea Unire de la 1918. 

Printre primele unităţi şi subunităţi de jandarmi înfiinţate pe teritoriul Transilvaniei, după Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, s-a numărat Compania de jandarmi Oradea Mare. Aceasta a luat fiinţă la data de 1 aprilie 1919, iniţial având sediul la Cluj, deoarece Oradea nu fusese încă eliberată. La 20 decembrie 1919, s-a mai înfiinţat în Bihor, încă o Companie de jandarmi la Beiuş. Această companie avea ca teritoriu de competenţă plasele Salonta, Cefa, Tinca, Beliu, Beiuş, Ceica şi Vaşcău.

În toamna anului 1920, Şcoala de Jandarmi Oradea Mare, a fost transformată în Şcoală de pregătire pentru şefii de posturi de jandarmi din întreg Corpul de jandarmi. La 1 ianuarie 1928, în Oradea Mare a fost înfiinţat încă un Batalion de Instrucţie, subordonat . Regimentului 7 Jandarmi Cluj, iar la Şcoala de Jandarmi a fost înfiinţată Şcoala nr. 2.

La începutul lui decembrie 1928 au mai fost înfiinţate în oraşele din nord-vestul ţării (Oradea, Carei şi Satu Mare) detaşamente speciale de jandarmi.

În toamna anului 1920, La 30 octombrie 1929, Inspectoratul General al Jandarmeriei (I.G.J.) Rurale avea în subordine 7 inspectorate rurale de jandarmi, 5 servicii logistice, un atelier de confecţii, un depozit sanitar şi un inspectorat şcolar de jandarmi rurali.

La începutul lui decembrie 1928 au mai fost înfiinţate în oraşele din nord-vestul ţării (Oradea, Carei şi Satu Mare) detaşamente speciale de jandarmi.

La 30 octombrie 1929, Inspectoratul General al Jandarmeriei (I.G.J.) Rurale avea în subordine 7 inspectorate rurale de jandarmi, 5 servicii logistice, un atelier de confecţii, un depozit sanitar şi un inspectorat şcolar de jandarmi rurali.

În urma apariţiei legii Jandarmeriei rurale, la Cluj a luat fiinţă Inspectoratul VI jandarmi rurali, din care făceau parte şi Legiunea de jandarmi Bihor cu sediul la Oradea şi Legiunea de Jandarmi Beiuş cu sediul la Beiuş.

Legiunea de jandarmi Bihor avea ca organizare 6 secţii şi 33 posturi de jandarmi, iar Legiunea Beiuş avea în subordine 6 secţii şi 27 posturi de jandarmi. În toamna anului 1930, la Oradea a fost înfiinţat încă un Batalion de jandarmi (B. 12 Jand.) având misiunea de a instrui recruţii jandarmi. În anul 1932 a avut loc o reorganizare a Jandarmeriei, la Oradea fiind înfiinţat un Inspectorat Regional de Jandarmi, având în organizare Legiuni la Arad, Bihor, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş. Ca urmare a creşterii fenomenului infracţional la nivelul întregii ţări, au fost înfiinţate Legiuni de jandarmi mobile, în Bihor luând fiinţă Legiunea de jandarmi mobilă nr. 12, cu reşedinţa la Oradea.

Evenimentele de la 23 august 1944 au determinat noi modificări în ceea ce priveşte organizarea Jandarmeriei Române, drept urmare, la 1 noiembrie 1944, Inspectoratul de Jandarmi Oradea se reînfiinţează şi îşi reia activitatea, având sediul în Arad, unde va funcţiona până la primirea ordinului de reinstalare în vechea reşedinţă, Oradea (martie 1945). Structura Inspectoratului de jandarmi Oradea, nou înfiinţat, avea în subordine – 5 legiuni, la: Arad, Bihor (Beiuş), Sălaj, Satu Mare şi Maramureş.

La data de 10 iulie 1945, toate formaţiunile de jandarmi se aflau reinstalate la reşedinţele iniţiale de unde fuseseră evacuate. La nivelul I.G.J. a fost înfiinţat un inspectorat de jandarmi C.F.R., organizat pe 8 legiuni, dintre care o Legiune jandarmi C.F.R. la Oradea (10 ianuarie 1946). După numai doi ani, ca urmare a reducerii Direcţiei C.F.R. Oradea, Legiunea de jandarmi C.F.R. Oradea a fost desfiinţată

Prin Decretul nr. 25 din 23 ianuarie 1949 au fost desfiinţate Poliţia şi Jandarmeria. Formaţiunile Jandarmeriei Rurale (inspectoratele, legiunile, secţiile şi posturile de jandarmi) au fost transformate în formaţiuni de miliţie, iar regimentele, batalioanele şi centrele de instrucţie ale Jandarmeriei, au fost transformate în trupe de securitate. Se înfiinţează astfel Batalionul 5 Securitate Oradea. Ulterior au mai fost înfiinţate un Centru de instrucţie securitate nr. 4 la Oradea, un Centru de instrucţie securitate nr. 8 la Marghita şi un Centru de Reparaţii la Oradea. Această organizare a durat până în anul 1952, când la Oradea a fost înfiinţat Batalionul de securitate Pază.

În anul 1963, Şcoala de ofiţeri Oradea a fost desfiinţată, odată cu alte unităţi din ţară, în judeţ luând fiinţă la Dr. Petru Groza. Batalionul 3 Pază, care avea în compunere 4 companii de pază şi un pluton gospodărie.  În urma reorganizării administrative a teritoriului ţării din anul 1968, o parte din unităţile ce au aparţinut M.A.I. au trecut în subordinea Consiliului Securităţii Statului (C.S.S.), printre aceste unităţi fiind şi Batalionul 31 Securitate Oradea, fiind acum batalion independent.

Începând cu 1 noiembrie 1971, Batalionul 31 securitate Oradea, se contopeşte cu Batalionul 2 Pază Oradea, se înfiinţează un singur batalion de securitate, Batalionul 2 Securitate. La 28 decembrie 1989 Comandantul trupelor de Securitate a transmis un ordin prin staţiile radio, prin care se comunica că începând cu această dată „C.T.S. trece în subordinea M.Ap.N. devenind Comandamentul Trupelor de Infanterie (C.T.I.), iar marile unităţi şi unităţi de securitate, devin mari unităţi şi unităţi de infanterie”.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 0749 din 5 iulie 1990, Comandamentul Trupelor de Pază şi Ordine se transformă în Comandamentul Trupelor de Jandarmi, revenindu-se parţial la vechea denumire, iar prin Legea nr. 40/1990 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului de Interne, au fost legiferate structura şi atribuţiile Trupelor de Jandarmi

Unitatea de jandarmi Oradea, devenită Comandament Judeţean de Jandarmi (C.J.J.) în urma Legii 116/1998 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, a îndeplinit misiuni permanente: de pază a obiectivelor încredinţate, de asigurare şi menţinere a ordinii publice împreună cu Poliţia în municipiul Oradea, de înlăturare a efectelor unor calamităţi naturale (inundaţii), transportul de valori şi transporturi speciale, misiuni pe care le îndeplineşte şi în prezent. În urma apariţiei legii 550 din 2004, începând cu 01.05.2005, C.J.J. Bihor poartă numele de I.J.J. Bihor.